Rozoom | Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon

Skip links

Krótko i węzłowato.  Najlepsza woda do picia, cz. 1
Tags Rozoom

Krótko i węzłowato. Najlepsza woda do picia, cz. 1

Do prawidłowego funkcjonowania dorosły człowiek potrzebuje w ciągu dnia około 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Utrata wody powyżej 20 % masy ciała może spowodować śmierć, dlatego tak ważne jest, aby przyjmować jej odpowiednią ilość. Skąd jednak mamy wiedzieć jaka woda jest dla

Krótko i węzłowato. Drożdże w kuchni
Tags Rozoom

Krótko i węzłowato. Drożdże w kuchni

Drożdże, czyli jednokomórkowe grzyby, są jednym z głównych składników chleba. Wytwarzają dwutlenek węgla, który powoduje, że pieczywo przybiera charakterystyczną, napowietrzoną strukturę. Oto bliższe spojrzenie na to, skąd się biorą drożdże i jaki jest mechanizm ich działania.

Krótko i węzłowato. Syrop glukozowo-fruktozowy
Tags Rozoom

Krótko i węzłowato. Syrop glukozowo-fruktozowy

Słodycze – kto z nas ich nie lubi i nie podjada ze smakiem? To właśnie słodki smak pobudza mózg do produkcji serotoniny, nazywanej też hormonem szczęścia. Co nadaje cukierkom, ciastkom i napojom owocowym słodki smak? Składnikiem tym jest zazwyczaj syrop glukozowo-fruktozowy.

Return to top of page
Przejdź do treści