Ułatwienia dostępu

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty „Zimowa Magia Chemii” – spotkanie, podczas którego uczestnicy przeniosą się do świata niezwykłych eksperymentów inspirowanych zimowym klimatem .
Razem stworzymy ciepły lód, przygotujemy śnieg na wypadek, gdyby zabrakło go za oknem, a także odkryjemy, jak dawniej wytwarzano bombki choinkowe. Zastanowimy się również, komu w zimie może być naprawdę gorąco, mimo mroźnej aury dookoła. To doskonała okazja, by w fascynujący sposób połączyć naukę z zabawą i poczuć magię zimy w chemicznym wydaniu.
Ale czy na pewno wiemy czego w swojej diecie potrzebują ptaki aby przetrwać zimę? Czy sikorki zadowolą się tym samym pokarmem co kos, czy sójka? Dla niektórych ptaków orzechy są naprawdę twarde do "zgryzienia", podczas gdy inne zajadają się nimi bez większego problemu. Dlaczego tak się dzieje?
Na zajęciach nie tylko poznamy ptasie menu od kuchni. Rozwiejemy wątpliwości dotyczące gatunków ptaków które przylatują do naszych karmników. Zapoznamy się z przystosowaniem ptaków do poszczególnego rodzaju pokarmu i podpowiemy jak mądrze je karmić.

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty, podczas których wspólnie odkryjemy, co naprawdę kryje w sobie czerwony klasyk polskiej kuchni. Zajrzymy do świata naturalnej fermentacji, porozmawiamy o jej zdrowotnych korzyściach i o smaku, który rozwija się dzięki spokojnemu, stopniowemu dojrzewaniu.
Witek Mondry jestem pasjonatem wypieków oraz dobrego jedzenia. Wygrał 8. edycję polsatowskiego programu "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia", zdobywając tytuł mistrza kuchni. Zdobył również medal doskonałości EuroSkills 2025. Udowadnia, że gotowanie i pieczenie idą ze sobą w parze.

Zapraszamy dzieci i rodziców na piernikową przygodę do Laboratorium Smaków, gdzie połączymy pyszne zabawy kulinarne, edukację i tradycję !
To idealna okazja, aby wspólnie odkryć zwyczaje związane z pieczeniem pierników oraz poznać sekrety aromatycznych przypraw, które od wieków nadają im niepowtarzalnego charakteru.
Podczas warsztatów przeniesiecie się do świata pierników, odkrywając ich historię i właściwości prozdrowotne. Poznacie przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy kardamon oraz dowiecie się, skąd pochodzą i co sprawia, że tak cudownie pachną. Będziecie mieli okazję samodzielnie wykonać pierniki i udekorować je według własnego pomysłu.
Witek Mondry jestem pasjonatem wypieków oraz dobrego jedzenia. Wygrał 8. edycję polsatowskiego programu "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia", zdobywając tytuł mistrza kuchni. Zdobył również medal doskonałości EuroSkills 2025. Udowadnia, że gotowanie i pieczenie idą ze sobą w parze.
Zaginęły! Wszystkie bombki zaginęły! Złośliwe chochliki naukowe wpadły do pracowni św. Mikołaja i zabrały piękne dekoracje. Co więcej pomieszały wszystkie fakty. Naprawcie ich szkody i przywróćcie poprawność naukową, usuńcie chochliki naukowe i odzyskajcie świąteczne przedmioty. Czekają na Was naukowe zagadki oraz ministacje z zadaniami. Uratujcie święta w Cogiteonie! Czekamy na Was!
Na zajęciach dzieci poznają stany skupienia wody. Dowiedzą się w jakich formach woda występuje w przyrodzie- czym jest sopel wiszący z dachu w zimie, mgła, rosa czy śnieg. Każde dziecko wykona własny płatek śniegu.
