Blog | Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon

Skip links

Krótko i węzłowato. Drożdże w kuchni
Tags Blog

Krótko i węzłowato. Drożdże w kuchni

Drożdże, czyli jednokomórkowe grzyby, są jednym z głównych składników chleba. Wytwarzają dwutlenek węgla, który powoduje, że pieczywo przybiera charakterystyczną, napowietrzoną strukturę. Oto bliższe spojrzenie na to, skąd się biorą drożdże i jaki jest mechanizm ich działania.

Krótko i węzłowato. Syrop glukozowo-fruktozowy
Tags Blog

Krótko i węzłowato. Syrop glukozowo-fruktozowy

Słodycze – kto z nas ich nie lubi i nie podjada ze smakiem? To właśnie słodki smak pobudza mózg do produkcji serotoniny, nazywanej też hormonem szczęścia. Co nadaje cukierkom, ciastkom i napojom owocowym słodki smak? Składnikiem tym jest zazwyczaj syrop glukozowo-fruktozowy.

Antysmogowe rośliny NASA. Tak to (nie)działa!
Tags Blog

Antysmogowe rośliny NASA. Tak to (nie)działa!

„Jakie rośliny mam wstawić sobie na zimę, bo w moim mieście jest bardzo brudne powietrze?” – pyta użytkowniczka Facebooka. Zielone filtry, rośliny NASA, a najczęściej rośliny antysmogowe –sprzedawcy, media i poradniki wyryli w masowej wyobraźni znak równości między roślinami a czystym powietrzem w domach. Większość

Nauka&hobby: psie zmysły, psi pysk [video]
Tags Blog

Nauka&hobby: psie zmysły, psi pysk [video]

Kiedy pies czyta poranną gazetę? Gdzie pies ma truflę? Czy czerwony to ulubiony psi kolor?  Po co psu wilgotny nos? Czy psy wolą piskliwy głos właściciela – czy bardziej gdy odzywa się basem? Co oznacza, kiedy pies gryzie kapcie swojego opiekuna? W Polsce mieszka około

Nauka&hobby: wspinaj się z fizyką [video]
Tags Blog

Nauka&hobby: wspinaj się z fizyką [video]

Wspinamy się. Łapiemy równowagę. Przechodzimy w bok i do góry. W końcu dajemy radę przemieszczać się w przewieszeniu. Jak to zrobić? Wiedza z fizyki pomoże odpowiedzieć na to pytanie i na szereg innych np.: jak się mniej męczyć lub jak znaleźć własny środek ciężkości i

Return to top of page
Przejdź do treści