Skip links

Prasłowianie a loty w kosmos [podcast]

Udostępnij

Co mają wspólnego loty w kosmos, Prasłowianie i kiszone ogórki? Lubimy, kiedy żywność nie psuje się, jest smaczna i zdrowa. Jak to osiągnąć? Posłuchaj podcastu.

Sposobów na konserwowanie jedzenia jest wiele: suszenie, solenie, wędzenie, kiszenie, liofilizacja, pasteryzacja, tyndalizacja, sterylizacja. Co się kryje za tymi pojęciami? Jakie są zalety i wady poszczególnych metod? Co oznaczenie UHT mówi o produkcie? O tym wszystkim opowiada Maciej Gomułka z Cogiteonu na falach Radia Plus Kraków 106,1 FM.
Niektóre z metod konserwacji żywności znali już Prasłowianie. Znany powszechnie rosół powstał jako produkt uboczny odsalania (rozsalania) mięsa. Z czasem wywar przybrał postać osobnej potrawy.
Najnowsze odcinki audycji “zROZOOM” w piątki po 17:00 w Radiu Plus, a do posłuchania już teraz pozostałe podcasty.
Smacznie i zdrowo o konserwowanej żywności:

 


Ciekawe? Słuchaj także: “Superinteligencja i zdrowie”

 

Return to top of page
Przejdź do treści