Skip links

Scenografia wystawy stałej – wizualizacje

Udostępnij

Projekt scenografii wystawy stałej Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon przygotowało studio Koza Nostra z Krakowa. To efekt rozstrzygniętego w marcu 2019 roku konkursu.

Ściany poszczególnych sekcji wystawy będą dekorowane wyobrażeniami neuronów, helisy DNA, ludzkiej tkanki czy układu scalonego. Różnorodna będzie kolorystyka, zbudowana na odcieniach zieleni, szarości, fioletu, czerwieni i granatu. W centrum każdej z pięciu sal ekspozycyjnych znajdą się siedziska w formie zjeżdżalni, łąki, planu miasta i amfiteatru.

Sporo będzie elementów wspólnych: białe wyoblone meble, przepierzenia w formie półkoli, okrągłe lampy i ekspozytory z przekazem naukowym. Projekt zakłada, że dekoracje na ścianach staną się częścią gry, a część instalacji będzie można wykorzystać do projekcji świetlnych.

Budynek Cogiteonu powstanie przy pasie startowym w Czyżynach, w sąsiedztwie Muzeum Lotnictwa Polskiego w 2022 roku. Wewnątrz znajdzie się przestrzeń konferencyjna, 6 laboratoriów oraz wystawa stała o człowieku w sieci relacji.

WIZUALIZACJE POSZCZEGÓLNYCH SAL:

wizualizacja niebieskiej sali

Plik do pobrania: Sala 1 (png, 24 MB)

wizualizacja zielonej sali

Plik do pobrania: Sala 2 (png, 23 MB)

Wizualizacja czerwonej sali

Plik do pobrania: Sala 3 (png, 23 MB)

Wizualizacja fioletowej sali

Plik do pobrania: Sala 4 (png, 23 MB)

Wizualizacja jasnozielonej sali
Plik do pobrania: Sala 5 (png, 23 MB)

Return to top of page
Skip to content