Skip links

Poznaliśmy zwycięzcę konkursu architektonicznego

W lutym br. poznaliśmy wyniki dwuetapowego konkursu architektoniczno–urbanistycznego na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej Małopolskiego Centrum Nauki. Zwycięską koncepcję opracowało wrocławskie biuro Heinle, Wisher und Partner Architekci sp. z o.o.

Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie powstanie przy Alei gen. T. Bora-Komorowskiego, w pobliżu pasa startowego dawnego lotniska w Czyżynach-Rakowicach. Bryła wyłonionego do realizacji projektu ma formę klina na planie trójkąta. Podstawa tego trójboku wyrasta z terenu zabytkowego pasa startowego a przeciwległy jej kąt wznosi się łagodnie w stronę ulicy. Płaszczyzna jednospadowego zielonego dachu instytucji ma płynnie łączyć się z terenem zielonym wokół inwestycji. Dzięki temu zabiegowi bryła budynku nie będzie mocno ingerowała w otoczenie, stanowiące do tej pory teren popularny rekreacyjny dla okolicznych mieszkańców. Dach Małopolskiego Centrum Nauki będzie częściowo udostępniony publiczności.
Większość przestrzeni wystawienniczych i laboratoryjnych została umieszczona w kondygnacji podziemnej. Część nadziemna będzie mieścić strefę usługową, sale konferencyjne i pomieszczenia biurowe. Teren wokół centrum nauki zostanie zagospodarowany i wzbogaci się o naukowy plac zabaw.
Return to top of page
Skip to content